Ubytování v Novohradských horách – Apartmány Hojná Voda


Apiterapie
neboli léčení včelími produkty a přípravky z nich vyrobenými má v našich zemích dlouhou a bohatou tradici starou jako včelařství samo. Přitom je zajímavé, že na včely se člověk díval a mnohdy dosud dívá jinak, než na ostatní zástupce živočišné říše. Je to zřejmě proto, že ve včelách spatřujeme jakoby mystiku celého vývoje života. O včelách říkáme, že - stejně jako lidé, umírají. Známý filozof a mystik Rudolf Steiner mluvil o hexagonální síle křemíku, která vyzařuje z šestihranné buňky voskového včelího díla podobně jako z krystalu křemene. Tyto síly potřebujeme ke správné funkci smyslových orgánů. Český filozof, Zdeněk Neubauer, zase přirovnává včely k andělům a vosk k maně nebeské. Proto není divu, že léčba včelími produkty zaujímá odedávna v terapeutických metodách přírodního lékařství jakési výsadní postavení. A je to právě citovaný  Rudolf Steiner, který jako první z badatelů pochopil, proč menším dětem prospívá med v mléce, rozuměj málo medu a hodně mléka, dětem starším pak více medu a méně mléka, dospělým med a maličko mléka a starým osobám med a křemík. Med má z antroposofického pohledu schopnost odpoutávat lidské bytosti od hmoty.
 
Včelí med
Základním včelím produktem je med. Až do 19. století byl považován za posvátný a nesměl se prodávat, mohl být pouze darován.
 
Jak vzniká med
Včelky posbírají nektar, medovici a jiné sladké šťávy, upraví zažívacím ústrojím a ukládají v plástvích, kde tato látka za vydatné pomoci mladých včelek-mladušek, které s ní různě manipulují a upravují ji, postupně dozrává v med.
Med dělíme na dva hlavní druhy – nektarový a medovicový. Nektarový nebo též květový med včely připravují z nektaru nektarodárných rostlin a stromů, například z lípy, akátu, svazenky a dalších. Medovici včely získávají jako druhotnou látku, protože vzniká činností stejnokřídlého hmyzu, mšic a červců, nebo je možné ji získat i z některých hub. Protože se medovice vyskytuje nejčastěji na lesních stromech, říká se někdy medovicovému medu lesní med. Třetím druhem je med smíšený.
Zralý včelí med obsahuje 15-18% vody, med vřesový až 23%. O tuhosti a kapalnosti medu rozhoduje vzájemný poměr cukru hroznového (glukózy) a cukru ovocného (fruktózy). Čím je více v medu ovocného cukru, tím pomaleji krystalizuje. Med obvykle obsahuje 30-35% glukózy a 35-42% fruktózy, jakož i něco málo sacharózy. Dalším velmi významnou cukernou složkou jsou dextriny.
Z necukernatých látek najdeme v medu především organické kyseliny, zejména jablečnou, vinnou a citronovou, různé aminokyseliny, řadu enzymů a minerálních látek. Draslík vápník, sodík a hořčík jsou v medu obsaženy v množství kolem 0,35%, důležitý je i obsah stopových prvků-železa, mědi, manganu, kobaltu, zinku, jódu, fluóru, selenu a křemíku. Z dalších obsahových látek je třeba uvést ještě alespoň látky aromatické a vitaminy, zejména vitamin C a vitaminy skupiny B a také acetylcholin, reagující na krevní tlak, střevní peristaltiku a částečně i srdeční činnost. Je zajímavé, že  acetylcholin působí i ve zředění 1:1 000 000 000, tedy jedna ku jedné miliardě. Tuto účinnost kupodivu nesnižuje ani špatné uskladnění, ani zahřívání.
Kvalitní med působí kysele, kdy nektarový med má pH nižší než 4 a med medovicový obvykle pH vyšší než 4.
Z důležitých vlastností medu je zapotřebí zdůraznit především účinek baktericidní tedy antibiotický, který zůstává zachován ještě při zředění v poměru 1:60.
Alergie na med je spíše zřídkavá, v přiměřeném množství ho mohou konzumovat i nemocní postižení diabetem II. Typu, na inzulinu nezávislém. Diabetici I.typu-na inzulinu závislí, by se měli medu jako potravině víceméně vyhýbat, ale ani jeho požívání v malých dávkách jako léčiva není ani v tomto případě absolutně kontraindikováno.
Josef A- Zentrich
 
Propolis
Je příjemně aromatická pryskyřičnatá látka složená z  vosku, včelích výměšků, balzámů a éterických olejů a dalších několik set různých látek. Za chladu je propolis tvrdý a křehký, při úlové teplotě se stává měkký a tvárlivý. Suroviny na tvorbu propolisu včely sbírají na listových pupenech topolu, břízy, olše, jilmu, jírovce a jehličnanů. Včely jej používají jako stavební a ochrannou látku k zatmelování otvorů a trhlin a k utěsňování vletového otvoru do úlu. Propolisem balzamují vetřelce, které usmrtily v úlu  a nemohou je dostat ven. Propolis na stěnách úlu má nejen tepelně izolační vlastnosti, ale uvolňují se z něj těkavé látky, které mají antibakteriální účinky. 
Propolis má bakteriostatické účinky na celou řadu bakterií – např. na salmonely, stafylokoky, taktéž na různé druhy hub a kvasinek. Propolis má také anestetické vlastnosti, můžeme jej použít jako povrchové anestetikum např. při bolesti zubů. V případě RTG záření tlumí jeho účinky. Ozařovaná místa je nutno potřít propolisovou mastí a před i po ozáření týden užívat propolisovou tinkturu ředěnou vodou. Je účinný proti zánětům, proti průjmům, podporuje hojení ran a kůže, snižuje krevní tlak, způsobuje zvýšení vylučování žluče játry a žlučovými cestami, ruší účinek některých toxických látek. Je antiparazitální, antioxidační a antihemoragický. Výrazně zvyšuje chuť k jídlu a napomáhá růstu.
 
Pyl-pěrga
Pylová zrna jsou samčí pohlavní buňky vyšších rostlin, které včely donášejí do úlu  jako svou základní potravu v rouskách na zadním páru nohou. Včely rouskují pyl z jednoho druhu rostliny a proto můžeme pyl podle barvy třídit. Včely přidávají k pylu látku zabraňující jeho klíčení. U uskladněného pylu dochází k biochemickým změnám, které vedou ke zvýšení obsahu bílkovin rozpustných ve vodě. Podporuje imunitu, snižuje cholesterol, experimentálně byl prokázán jeho pozitivní vliv na vyrovnání se s chemoterapií a díky vysokému obsahu zinku může pomoci při potížích s prostatou díky vysokému obsahu zinku, dodává energii, případně je vhodný jako preventivní prostředek.  Včelí pyl je právem považován za téměř dokonalou potravinu, protože obsahuje mimořádné množství životně nezbytných živin: komplex biologicky vázaných vitamínů (zejména sk. B), enzymů, minerálů, bílkoviny s kompletním obsahem aminokyselin, esenciální mastné kyseliny, antioxidanty, ad. Včelí pyl působí antibakteriálně, podporuje imunitní systém a pomáhá snižovat nadváhu díky aminokyselině fenylalanin. Ta reguluje metabolismus tím, že vysílá tělu signály pro nižší či vyšší příjem potravy podle toho, zda tělo disponuje nadbytkem či nedostatkem živin.
Je účinný při léčbě anémie, protože zvyšuje množství červených krvinek. Detoxikuje játra. Může pomoci při neplodnosti a také při snížené sexuální aktivitě.
Včelí pyl rovněž obsahuje významné množství rutinu, jenž zpevňuje cévy a působí jako antioxidant.
 
Mateří kašička 
Je hustá smetanová látka typické vůně a trpké až kořeněné chuti. Produkují ji hltanové žlázy dělnic. Tímto elixírem je krmena matka během larválního vývoje i po vylíhnutí a díky tomu žije mnohonásobně déle než ostatní včely. Larvy dělnic jsou touto šťávou krmeny pouze do 3. dne a proto se pohlavně zcela nevyvinou. obsahuje celý komplex vitaminů B, přičemž některé vitaminy této řady jsou ve vysokých koncentracích. Jedná se zřejmě o jediný přírodní zdroj čistého cholinacetátu, tedy neuropřenašeče. Další vitaminy C, A, D a E jsou prokazatelně obsažené v mateří kašičce ve stopovém množství. Dále obsahuje celou řadu aminokyselin, látek potlačujících rozmnožování bakterií a virů, a dokonce zástup minerálních látek jako například draslík, vápník, sodík, zinek a železo. V mateří kašičce je přítomna kyselina nukleová, která podporuje buněčnou regeneraci.
Dá se říci, že působí celkově regeneračně. Důvodů k podávání mateří kašičky může být celá řada, od kornatění tepen přes astma a nemoci jater až po deprese. Pravidelným podáváním mateří kašičky u mužů je možné dokonce podpořit tvorbu spermií a udržení plodnosti. Důležitý je také její vliv na kvalitu pleti. Protože má značné regenerační a protizánětlivé účinky, může pomoci v léčbě akné nebo různých ekzémů. Velice pozitivní vliv má na obranyschopnost organismu. Napomáhá udržovat správný tlak a hladinu cholesterolu. Podávání mateří kašičky může působit na bolesti hlavy a problémy s nespavostí. Mateří kašička má pozitivní vliv na vyrovnávání hladiny ženských hormonů a díky svému složení může pomoci s doprovodnými potížemi v menopauze,
 
Trubčí mléko
Trubčí mléko bylo prý užíváno již ve starověké Číně. Archeologové našli recept vyrytý na bambusu v hrobu Mah-Wan-Dui, Dynastie Khan, provincie Huan. Trubčí mléko je vyráběno homogenizací z pečlivě vybíraných larev trubců bez chitinové kostry. Užívá se ke zlepšení sexuálních funkcí.
Klinické testy ukazují, že trubčí mléko reguluje aktivitu centrálního nervového systému, podporuje kondici organismu a chuť k jídlu, také přispívá k lepšímu spánku. Je vhodné pro dospělé i děti v případě fyzického, sexuálního a mentálního zaostávání ve vývoji.
Gerontologie používá trubčí mléko jako výborný energetický a zdravotní stimulant a posilující lék. Také je doporučováno pro aktivní lidi a milovníky extrémních sportů. Získává se jen v omezeném množství a je proto velmi ceněné.
 
Včelí vosk
vzniká metabolickou přestavbou medu a pylu v těle dělnice ve 12. až 18. dni svého života. Při tvorbě díla včela doslova potí vosk na voskových zrcátkách na spodní straně 3.-6. článku zadečku. Chitinová stěna zrcátek je perforovaná mikroskopickými otvory, jimiž po zvýšené námaze tryská sekret jako čerstvý vosk. Na vzduchu tuhne a ve formě šupinky přebírá anatomický tvar zrcátka. I když se šupinka odloupne, zůstává částečně zasunutá pod přečnívajícím okrajem sousedního článku zadečku.
Hmotnost jedné, 0,5 mm silné, šupinky se pohybuje v rozmezí 0,8-2 mg. Energetická (metabolická) náročnost u produkce vosku je vysoká. Ke vzniku 1 kg vosku včely spotřebují 3,5-10 kg medu a kolem 50 g pylu.
Včela šupinku podle potřeby sbírá kartáčkem třetího páru noh a zpracovává kusadly. Vzniká bílá tvarohovitá hmota. Působením slin se stává vláčnou za předpokladu, že teplota prostředí je 33 °C až 36 °C.
Nové voskové dílo včely zakládají tím způsobem, že se zavěsí na strop obývané dutiny a zaklesnuté nožkami jedna do druhé vytvoří jakýsi živý závěs. V této poloze kolektivně zpracovávají produkovaný vosk a společně hnětou stěnu díla. Nové voskové dílo má bíložlutou barvu. Včelařská odborná terminologie ho označuje termínem panenská souš. Každá vylíhlá včela zanechá v buňce košilku - dílo díky tomu mění barvu a postupem času tmavne přes odstín propečené žemle až k tmavohnědé.
Včelí vosk je inertní látka. Používá se v potravinářství pod označením E901 ( např. lesklý povrch lentilky), v kosmetickém a farmaceutickém průmyslu k potahování léků. Zjemňuje pokožku a má antioxidační vlastnosti, je bohatý na vitamin A. Obsahuje až 284 různých složek. Tvoří hlavní složku tzv. Horsleyho vosku, což je tmelící látka při operacích lebeční kosti. Doporučuje se často žvýkat víčka po odvíčkování plástů pro jejich antivirové účinky např. při nachlazení.
Vynikající účinky při žvýkání víček z medového plástu jsou prokázány i u senné rýmy a taktéž působí proti paradentóze.
Celé plástve se používají na obklady bolestivých a zánětlivých míst, ale fungují pouze pokud jsou buňky neporušené. Brněnský léčitel, pan Karel Kožíšek léčil bolesti zad přikládáním mezistěn na tělo nemocného, které předtím nechal „nabít“ v úle.
 
Včelí jed
je látka produkovaná jedotvornou žlázou včelích dělnic. Včelí dělnice bránící včelstvo před vetřelcem pomocí žihadel vpravují do těla nepřítele jed, čímž vetřelce usmrtí, paralyzují či alespoň odhánějí v závislosti na velikosti a tím i odolnosti nepřátelského organismu. Jed vytváří i včelí matka, ale používá jej jen při souboji s jinou matkou.
Včelí jed je součástí mastí a krémů, které se využívají při léčení revmatického onemocnění kloubů a svalstva a taktéž ulevuje při dně.. 
Včelí jed nesmí užívat pacienti s těžkou srdeční vadou a diabetici, kteří dostávají injekční insulin!
Včelí jed dobře působí na svalový revmatizmus - myalgie a myositidy, neuralgie mezižeberní, trojklanný nerv, různé neuritidy, polyneuritidy, vertebrogenní syndromy a dekompenzace osteoartróz. 
Pokud se u člověka projeví nežádoucí účinky na jed - dotyčný je alergik, nesmí přípravky z včelího jedu užívat. Přípravky s jedem se nesmí dostat do očí.
 
Včelí ozařování
Využití vyzařování včelstev k léčení a zmírnění průběhu nemocí
Ve všech včelařských časopisech se vyskytují čas od času články, v nichž autoři popisují uzdravení z různých často velmi těžkých chorob. Připisují to konzumu včelích produktů, dýchání vůně včelstev, propolisu a pobytu u včel na čerstvém vzduchu. Tento osvěžující účinek pobytu u včelstev a práci u včelstev ve včelnicích pozoruje i většina včelařů, zvláště po práci si odpočinou v klidu ve včelíně. Odcházejí potom ze včelína domů úplně svěží. Získání této opětovné energie je připisováno právě vyzařování včelstev. Známý proutkař, diagnostik a léčitel, pan Karel Kožíšek uvádí, že včely něco vyzařují, co působí léčivě na člověka a co je možno zachytit do vody a krémů. Vyzařování je možné zaregistrovat kyvadélkem, virgulí či proutkem často až do vzdálenosti několika desítek metrů od včelstev.
Reakce s kyvadélkem souhlasila. Dále byly provedeny zkoušky s vodou a to tak, že část byla ponechána 2 hodiny v medníku včelstev, aby na ni včely působily. Druhá část vody byla ponechána mimo dosah včel. Vzorky obou částí vody – ozářená a neozářená byly předloženy proutkařům, kteří nevěděli, oč jde. Všichni vody odlišili a vody z medníků označili jako .něco vyzařující.
Nyní bylo na autorech dokázat, že tento vliv včelstva je skutečně schopen příznivě ovlivnit zdraví člověka. Začali proto včelami ozářenou vodu sami konzumovat a doporučili ji mnoha dalším známým k vyzkoušení. Více než dvě třetiny zkoušek jednoznačně potvrdily kladný účinek na zdraví a vitalitu. U některých z pokusných osob došlo k velmi výraznému zlepšení zdravotního stavu, někdy až k úplnému vyléčení. U 67leté manželky včelaře klesla po půlročním užívání ozářené vody hodnota GTT u cukrovky z 23 na pouhých 7, I při stejné životosprávě. Její manžel se nabíjením u včel s pitím ozářené vody zbavil bolesti hlavy a kloubů, jakožto následky boreliozy. Bylo také hlášeno zahojení bércových vředů, vyléčení zažívacích potíží, zmizení revmatických bolestí a odstranění mnoha jiných potíží jako výsledek užívání včelami ozářené vody a mastí.
Podstata léčebného účinku zatím není vysvětlena. Snad se jedná o působení tzv. bioplasmy na bioplasmu lidského těla. Člověk pohybující se stále v živém prostředí a konzumující čerstvou, to je živou potravu, má této bioplasmy stále dostatek a přetváří ji na svoji velmi silnou bioplasmu, která je pak součástí jeho odolnosti a vitality. Dnešní, moderní člověk se pohybuje v prostředí mrtvých a syntetických materiálů, pojídá umrtvenou a sterilizovanou potravu. Tak může vznikat nedostatek některých dosud neznámých komponentů, zejména nechemické povahy, jejichž nedostatek je trvalým stresovým činitelem a jedním z původců tzv. civilizačních chorob. Proto se lidé cítí na příklad v lese nebo sadu tak svěží, neboť i stromy vyzařují, i když mnohem slaběji než včelstva. Mnoho lidi zná účinek vyzařování živých kaštanů používaných v lidové medicíně k odstraňování nemocí kloubů, přikládáním kaštanů na nemocná místa. Budoucí vědecký výzkum těchto jevů nám může poodkrýt roušku těchto velkých tajemství. Do té doby mohou všichni prakticky zkoušet ozdravující účinky včelího vyzařování, seznámit s nimi širokou veřejnost a rozšířit tak blahodárně působení včelstev.
 
Souhrnně je zatím zjištěno, že včelí záření má příznivé účinky na tyto choroby či potíže:
A. Zhojení bércových vředů
B. Vyléčení zažívacích potíží, příznivě působí na bolesti žaludku
C. Na revmatické potíže, bolesti páteře
D. Zvýšení svěžesti a odstranění pocitu stálé únavy
E. Chronické záněty močových cest
F. Vymizení ekzému
G. Odstranění menstruačních nepravidelností
H. V některých případech lze k léčbě použít i přikládání ozářených včelích plástů s medem.
Byly zároveň zjištěny i negativní účinky
A. Zvýšení krevního tlaku
B. Projímavý účinek
 
Příprava ozářené vody
Pitná voda, všechny nápoje obsahující vodu, v jakýchkoli nádobách, skleněných i plastikových, umístí do blízkosti plodiště včelstva tak, aby vzdálenost nepřesahovala půl metru (nikoliv však pod úl k zemi). Nejlépe do vyprázdněného medníku nebo dalšího nástavku při nástavkových úlech bez ohledu na uteplivky. Nejlépe pod plný medník, zezadu nebo z boku plodiště včelstva bez ohledu na složení stěny úlu. Nádoby mohou být uzavřené. Doba ošetření nejméně dvě hodiny nebo libovolně i více až 2 dny. Stejně se nabijí pleťové krémy i léčebné masti, přičemž nabití zvyšuje jejich léčebný efekt. Nabití v létě je větší, ale je možné i v době zimního klidu. Krátkodobý var nabité vody snižuje zanedbatelně, dlouhodobý var více než půl hodiny podle zkoušek náboj odstraňuje. Chlazení naopak se jeví bez újmy. Týdenní skladování má zanedbatelný vliv, ale třítýdenní skladování zejména v místě křížení tzv. geopatogenních zón náboj oslabuje.
 
Používání včelí ozářené vody
Ozářené nápoje a potraviny je možné konzumovat; v jakémkoliv množství, ale k dosažení pozorovatelného účinku je vhodné více než 1 litr denně. Účinky při různých chorobách jsou uvedeny výše. Obecně by měl být kladný vliv na průběh všech onemocnění. Ostatní léčbu nijak nenarušuje. V několika případech došlo ke snižování účinku preparátu na snižování krevního tlaku u těch, kteří jej pravidelně užívali (došlo k vzestupu krevního tlaku) Ovšem několik včelařů s trvale zvýšeným krevním tlakem, kteří preparáty neužívají, byli potěšení jeho úpravou. Stejně tak u nemocné stále užívající Erufein proti bolestem páteře, se po užívání včelí vody ozářené, objevily bolesti a účinek analgetika se snížil. Včelaři, kteří preparáty proti podobným bolestem neužívají, pozorovali vymizení bolesti.
Velmi výhodné je využití vyzařování včelích plástů, jejichž dobrý účinek je registrovatelný do vzdálenosti 20 cm. Prokazatelně výhodné je připravení obkladu z včelího plástu kolem hlavy při bolestech, které mizí při neorganické příčině po 15 minutách. Stejně příznivě působí obklady z včelích plástů na bolesti žaludku, při žaludečních vředech. Podmínkou je stále, nošení obkladů. Také při plotýnkových bolestech působí blahodárně. V budoucnu lze očekávat používání plástového lůžka, které se připraví tak, že se vyřazené včelí dílo obalí do fólie a položí pod prostěradlo na lůžku. Tělo se při ležení v podstatě pohybuje ve vzdálenosti oněch 20 cm, ve kterých je vliv včelího díla registrovatelný. Několik dobrovolníků, kteří tento způsob vyzkoušeli, svorně pozorovali celkově kladný vliv a zmizení potíží. Stejně působí dobře spaní ve včelíně.
Při léčbě ozářenou vodou je nutná konzultace s lékařem.